9/3–24/3 2019

SAAB ART GALLERY

Terrassen

Vernissage den 9 mars 2019 klockan 14.00 – 16.00

Öppethållande under utställningar:
måndag –  fredag: 11:30 – 13:00
onsdag dessutom: 16:00 – 18:00
lördag – söndag:  14:00 – 16:00

Annika Svahnberg är född 1966 i Linköping där hon också är bosatt. Sin konstnärliga utbildning har hon fått på Lunnevads folkhögskola 1995–1997 och på Gerlesborgsskolan i Stockholm 1997–1999. Dessutom har hon läst Socionomprogrammet vid Linköpings universitet 2008–2011 och Grundläggande utbildning i Psykoterapi också vid Linköpings universitet 2015. ”Jag är konstnär och kurator. När jag arbetar som kurator är mötet med den enskilda personen viktigast. När jag arbetar som konstnär är mötet med stundens ingivelser viktigast. Är jag inte vaksam och tillräckligt fokuserad blir det ingenting. Att måla är för mig ett sätt att sortera intrycken” säger Annika. På Östergötlands museum har hon arbetat som konstnär med utställningen ”En kommer ihåg” och har även varit bildlärare vid Norrköpings Konstmuseum 2006. Annika har erhållit Liljesonska stiftelsens stipendium och finns representerad i Linköpings kommun 1997 och 2017.

 

Annika Svahnberg

– Jag är konstnär och kurator och bor i linköping. När jag arbetar som kurator är mötet med den enskilde personen viktigast. När jag arbetar som konstnär är mötet med stundens ingivelser viktigast. Är jag inte vaksam och tillräckligt fokuserad blir det ingenting. Att måla är för mig ett sätt att sortera intrycken.
Förberedelser… ensam i ateljén, på med tofflorna, målarrocken, termosen på bordet, avstängd telefon. Min musik i högtalarna. Anspänning som om jag skall springa ett sprinterlopp. Likt höjdhopparen som slår sig på benen för att frammana tillfället. Klatch, Klatch, Klatch, Klatch.

Jag kastar blicken i spegeln, vad är det för ljus, vad är det för färg
Skakar fram färgerna på paletten – Den, den, den…
Nervös
Kommer jag klara det
Magont
Varför målar jag
Oro
Det behövs
En klunk kaffe
En skön känsla när huvudet slutar tjattra
Nu är det bra
Lugn
Det lyfter
Rusig
Nervös
Det är värdelöst
Skit, skit
Skönt…det finns inget att vara rädd om
Lugn
Det lyfter
Pannkaka
Inget att vara rädd om
Anspänning
Magont
Provar vidare
Jag lägger bort bilden, ser den på avstånd, håller för
Några toner till
Några toner till
Nu är det bra
Lugn
Mål

Jag rafsar ihop mina grejor, allt är avklarat
Jag är matt
Vad hände
Blev det något
Eller skall det målas över
Vi får se imorgon

Annikas CV kan ni hitta här