19/1–3/2 2019

SAAB ART GALLERY

Terrassen

Vernissage den 19 januari 2019 klockan 14.00 – 16.00

Öppethållande under utställningar:
måndag –  fredag: 11:30 – 13:00
onsdag dessutom: 16:00 – 18:00
lördag – söndag:  14:00 – 16:00

UTKANTER

Christofer Dahlby är född 1987 och bor i Linköping. Han har gått på Lunnevads folkhögskola och Gerlesborgsskolan i Stockholm. Han har deltagit i ett flertal utställningar i landet, varav några jurybedömda och erhållit stipendium från Liljesonska Stiftelsens 2014 samt Konstnärernas hjälpfond 2017. Christofer har haft två offentliga uppdrag: skissförslag till utsmyckning för Linköpings kommun 2014, samt utsmyckningen ”another green world” i Arenaskolan, Linköping 2016. Han är även representerad i Region Östergötland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Östergötlands museum, Norrköpings konstmuseum, Folkets Hus och Parker, samt i privata samlingar. De målningar han arbetat med sedan några år tillbaka är omskrivningar av atmosfärer på platser han har besökt eller skulle vilja besöka. ”Det handlar om att komma åt ett specifikt ögonblick där jag möter upp en plats, och platsen möter upp mig”, säger Christofer.

De målningar jag jobbat med sedan några år tillbaka är omskrivningar av atmosfärer på platser jag besökt eller skulle vilja besöka. Mitt ideal är att uttrycka det introverta, komma i kontakt med något högst personligt som mötet med en tom stad som lyser upp natthimlen med sina gatlyktor. Där en annan slags måne sänker sig ner över hustaken, en annan slags silhuett av en människa låser kaféet för kvällen.

2012 drömde jag att jag hade gått vilse i ett dimmigt landskap. En kvinna dök upp och sa: “Måla med gouache så hittar du hem.” Och det gjorde jag. Jag började måla ett motiv inspirerat av Giorgio de Chirico och Edward Hopper men gav upp och lät den ligga halvfärdig i en låda. Tills en morgon när en bild uppenbarade sig medan jag låg och slumrade. En bild av hur målningen skulle se ut ackompanjerad av en text:  “En midnatts besök är stort. Färgaffären ingenting.” Så jag målade klart bilden ur minnet och gav den titeln som den haft i drömmen.

I motiven försöker jag röra mig nånstans mellan det klyschiga och det oväntade, mellan personligt bildspråk och de allmängiltiga arketyperna. Utöver Hoppers täta atmosfärer och de Chiricos ödsliga torg har jag också Morandis sätt att komponera en laddad bild, av var för sig ganska neutrala objekt, i tankarna.

I drömmar konstrueras geografiska platser oberoende av det fysiska rummet och den egna bilden av platsen får fullt spelrum. Det är ungefär så jag jobbar med mina bilder. Jag monterar ner platser jag finner intressanta för att sedan bygga upp dem igen vid staffliet. Det handlar inte om att efterlikna drömmens landskap. Det handlar om att komma åt ett specifikt ögonblick där jag möter upp en plats, och platsen möter upp mig.

-Christofer Dahlby

Här finns Christofers CV