Till Tjörn med Saabs KF
6:e till 7:e juni 2018
6 juni, onsdag
Klockan 8 samlas 38 förväntansfulla resenärer vid Saabs S-port. En buss från Bankekind Buss med chaufför Leif finns också på plats. Det är Sveriges nationaldag och som sig bör skiner solen och temperaturen är 18–20 grader, perfekt för en bussresa.
Vi rullar ut på E4, första stopp blir Mantorp där vi tar upp Anders och Tulla. Förbi Jönköping i riktning mot Göteborg. Stopp för fika på Västgöta Rasta där det står uppdukat med kaffe och en god smörgås för oss. Genom Göteborg, E6 mot N, via Stenungssund sen är vi snart på Tjörn. Där, på en parkering strax efter bron stannar vi för att ta ombord Niklas och Maj, som åkt från Ängelholm på morgonen. Niklas, som är född på Tjörn, ska vara vår guide på ön. Efter stoppet åker vi mot Bleket och Klädesholmen där vi ska bo kommande natt.
Då det är lunchdags har vår ordförande och tillika researrangör fixat lunch på vårt hotell. Eftersom det inte bara är nationaldag utan också sillens dag på Klädesholmen blir det en superb sillunch med många goda anrättningar på sill. Även en lite snaps slinker ner.
Vissa, Gun och Christina, fick av en händelse kontakt med en välkänd dam ur ortsbefolkningen, Elisabeth Bråse, Klädesholmens sillindustris grand old lady. De blev hembjudna på kaffe och hade en mycket trevlig stund.
Vi får våra rum, som alla är på en flotte, i två våningar med takterrass, i mycket mysig stil. Utanför hotellet är marknad med diverse stånd med anledning av sillens dag. Även något uppträdande hördes.
Kl 15.30 samlas vi för marsch till Klädesholmens sillmuseum, där vi beser museets två avdelningar, sillinläggning och fiske. Vi lär oss mycket om hur det gick till förr då sillen gick till samt om sillinläggning. Det fanns som mest 32 mindre familjeföretag som la in sill. Numer är allt automatiserat i den enda kvarvarande konservindustrin på Klädesholmen, som vi inte får bese på grund av hygieniska skäl. På återvägen köper vissa sill i en strategiskt belägen ICA-butik. Årets sill, som utnämndes igår och som vi kunde smaka av på lunchen, fanns som av en händelse till salu i stora mängder också.
Ett dopp i västerhavet gick bra innan nästa begivenhet, som bestod av middag på hotellet. Det var en trerättersanrättning, först en skaldjursterrin, sen kokt långa och slutligen en god chokladefterrätt. Långan var en positiv överraskning för de flesta, få hade ätit den i annat utförande än lutfisk. Kvällen avslutades för många av oss uppe på hotellflottens tak. En magnifik solnedgång kunde beskådas. Snart blev det läggdags.
7 juni, torsdag
Innan frukosten, som de flesta åt ute på verandan, blöttes många kroppar. Fantastiskt att några meter från rumsdörren ha en badstege. Dagens program började 09.30 med avfärd till Akvarellmuseet i Skärhamn, en resa på några minuter. Där är vi innan man öppnar så en lite promenad passar bra för att skaka ner frukosten. Museet visar en utställning kallad Fusion med verk av 7 konstnärer, bl. a Lars Lerin. En entusiastisk guide visar oss runt.
Nästa punkt på programmet är lunch på Hotell Nordevik i Skärhamn. Matsalen andades 50-tal så det skrek. Maten däremot var nylagad och god, fläskfilé med potatisgratäng.
Uppsittning i bussen för vidare färd till Pilanes skulpturpark. Där möts vi av intendenten själv som guidar oss runt på en ca två timmar lång vandring. Vi beser många intressanta verk utställda i den för oss slättmänniskor mycket vackra och unika naturen. Med guidningen blev vandringen mycket intressant. Vår naturkunnige Anders briljerar med imponerande kunskaper om både blommor och flygfän, till och med en mumifierad näbbmus snokar han upp och berättar om dess tidigare liv. Vandringen avslutades rakt över ett 1500–2000 år gammalt gravfält. Tyvärr tyckte många att det var svårt att gå bland stenar och berghällar.
Dagens sista begivenhet var ett besök på Sundsby säteri. Detta hade anor från 1300-talet, men det mesta av historien är från 1600-talet då Margareta Huitfeldt drev säteriet. Hon skaffade sig en enorm rikedom som var grunden till Huitfeltska läroverket i Göteborg där fattiga pojkar kunde studera. Än idag verkar Huitfeltska fonden. Vi visas runt i parken och får höra lite om Margaretas liv. Tyvärr var guidningen för den ena gruppen lite ostrukturerad och vi var trötta så utbytet blev lite rumphugget. Där fanns även en gårdsbutik som tillhandahöll god glass.
Hemfärden påbörjas efter Sundsbybesöket. Innan Tjörnbron släpper vi av Niklas och Maj, de ska så småningom åka tillbaka till Skåne efter lite släktbesök. Niklas ska ha ett stort tack för mycket bra guidning.
Det sista av de rekorderliga matstoppen tas på Västgöta Rasta där en schnitzel av långtradarchaufförssnitt intages. Vi släpper av Anders och Tulla i Mantorp. Runt 22.30 är vi vid Saab efter en mycket givande resa, tack Håkan för ditt arbete med planering och genomförande. Även chaufför Leif är värd ett tack för lugnt och säkert framförande av bussen.
Jan Eriksson