Tema Gösta Adrian-Nilsson (GAN)

10 nov, lördag

Vi är 37 förväntansfulla resenärer som samlas utanför Saabs port kl 07.00 på morgonen. Det är 7–8 grader varmt men disigt och gråmulet. Regnet hänger i luften. Bussen från Bankekindsbuss med chaufför Leif är något försenad eftersom han fått vända om då han inte fått med sig kaffe och smörgåsar. Några minuter efter 7 är vi igång. De flesta är lite morgonsega så det dröjer ända till Hyltena S om Jönköping där vi gör ett stopp och får i oss de omtalade smörgåsarna med lite kaffe. Vi rullar vidare, Bosse M drar igång ett klurigt kryss där det gäller att finna namnen på så många konstnärer som möjligt i en 12×12 matris med allehanda bokstäver. 31 namn var möjligt att hitta men någon hittade ett ytterligare. Men ingen hittade alla namn. Tack vare krysset gick resan fort till Helsingborg, där vi åt en schnitzel på Kavalleristen, det före detta regementet.

Framme i Lund strax efter kl 13 har chaufför Leif svårigheter att komma in i till centrum och Grand Hotel då man har lyckats gräva upp många gator. Lund kan nog tävla med Linköping om att vara svårforcerat med buss. Vi kastar in våra väskor i ett bagagerum innan vi sätter oss i bussen igen. Nu har vår eminente guide och hedersmedlem Jan Torsten Ahlstrand anslutet.

Första anhalten blev att bese helgens huvudperson GAN:s föräldrahem, som ligger i stadsdelen ”Nöden”. Där bedrev hans föräldrar ett litet hökeri. Jan-Torsten hade bidragit till att en minnesskylt kommit upp på huset.

Jan-Torsten utanför huset där GAN bodde 1914–1916

Nästa stopp blev hans bostad på Idrottsgatan 4 där han bodde 1914–1916, hemkommen från Tyskland i all hast då det stora kriget brutit ut. Idrottsplatsen låg i kvarteret bredvid, där studerade GAN atletiska sportutövare. Det blåser snålt och många av oss blev lite frusna innan vi kom till bussen för färd till domkyrkan.

Jan-Torsten guidar oss både utan och innan. Vi går ner i kryptan som är den äldsta delen av kyrkan. Där beser vi bland annat Jätten Finn. som stöttar en pelare, och en brunn. Till fots går vi vidare till Miljöinstitutet, som tidigare var Skånska Brands huvudkontor, och beser GANs stora flossamatta som ligger i den tidigare huvudmannasalen som numera är aula.  Vi får också en presentation av Miljöinstitutets verksamhet av professor Lena Neij på institutionen.

Miljöinstitutets stora aula med GANs flossamatta

Nästa mål är Fabriks- och Hantverksföreningen. Även där har Jan-Torsten fixat en specialvisning. I den stora festsalen har GAN gjort några stora väggmålningar vilka naturligtvis ska beses.

Efter rundvandringen är vi trötta och lite frusna i det ruggiga vädret. Nu väntar en mycket efterlängtad gåsmiddag på Grand Hotel, det är ju gubevars Mårtensafton idag. Först hämtar vi ut våra väskor och installerar oss på rummen. Somliga tar en liten värmande drink innan gåsen.

Vi är alla mycket förväntansfulla då vi kliver in i salen där vårt sällskap ska serveras vår gåsamiddag. Tre bord är utställda och vi slår oss ner. Först ska det ju vara svartsoppa, den kommer in lite halvljummen och alla får sin soppa utom 5–6 personer, sen dröjer det länge innan de får sin soppa. Nåja det kanske blir bättre till huvudrätten, gåsen. Men ack, en skål med potatiskulor kommer in, sen dröjer det innan man kommer in med gåsen. Undertecknad får tre små skivor som till hälften består av fett. Alla vid bordet får inte gåsen på samma gång, potatisen är kall. En dam i sällskapet ville få sitt röda vin ur vinpaketet utbytt mot vitt, hon fick till svar av servitrisen att till gås dricker man rött och blev genast serverad detta. Så ska det bara vara! Nu började man tycka att det var illa med det mesta och vår ordförande samt guiden framförde klagomål. Till slut kom en ur serveringspersonalen ut och sa att som kompensation skulle vi serveras en andra omgång gås. Tack, jättebra! Två personer vid undertecknads bord fick omservering, sen hände ingenting. Efter påstötning fick två lite krås och rödkål, men ingen gås. De som så önskade fick ett glas rött vin extra som ytterligare någon kompensation, men då fanns ju ingen mat kvar. Desserten avåts utan någon entusiasm. En total katastrof, vi som hade högt ställda förväntningar både beroende på Grand Hotels rykte och priset vi betalt. God natt!

 

11 nov, söndag

Efter frukost samlas vi kl. 10 för att ta oss till Kulturen och där bese en basutställning över Modernismen. Jan-Torsten guidar oss skickligt bland många verk av stadens son GAN. Även silverarbeten av Viwen Nilsson beskådas.

Nästa etapp består i marsch till Akademiska Föreningens stora hus där Jan-Torsten fixat in oss genom sina goda kontakter. Det intressanta där var en stor Marcus Larssontavla, Brinnande båt, som var den tavla som hade inspirerat GAN allra mest enligt hans egen utsago. På motsatta väggen i salen fanns en tavla av Karl V, som hade skurits sönder av en anarkist under studentrevolten 1968. Den hade sedan restaurerats av en enarmad konservator till nära originalskick.

Efter att ha betraktat Universitetshuset där GAN ställt ut flera gånger vandrar vi vidare till Universitetsbibliotek där GANs berömda gobeläng Finnsagan finns upphängd. Tyvärr var den hängd så att den skymdes av flera lampor och pelare.

Utanför universitetsbiblioteket

Sista besöket var skissernas museum, där Jan-Torsten varit chef i många år. Där var han i sitt esse. Vi besåg och fick en bakgrund till många fina verk.

På programmet stod som sista punkt vallfärd till GANs grav på Norra Kyrkogården. Då tiden löpt iväg på skissernas museum och att våra kulturtarmar blivit mättade avskrev punkten inför den stundande hemfärden. Jan-Torsten guidar bussen ut ur Lunds svårkörbara centrum innan vi tackar för en alldeles suverän guidning i Lund och om GANs historia.

Vi gör ett stopp I Götaström där vi får kaffe och en fralla, allt färdigt då vi kommer, mycket stiligt!

Ett stort tack till Håkan för en perfekt genomförd resa (förutom gåsmiddagen som han inte hade kontroll över)!

 

Jan Eriksson